Aeon met AppImages

Aeon de innovatieve desktopdistrubitie uit de stal van openSUSE ondersteunt standaard Flatpak voor installatie van applicaties. Andere min of meer universele oplossingen in het Linux-ecosysteem zoals Snap en AppImage worden in Aeon niet ondersteund. Snaps zijn feitelijk alleen universeel in het universum van Ubuntu, doordat er specifieke aanpassingen in de kernel voor noodzakelijk zijn, die afkomstig zijn van Ubuntu.

AppImages zijn op moment van schrijven afhankelijk van de beschikbaarheid van Fuse (Filesystem in Userspace) versie 2. Standaard is dit niet beschikbaar in Aeaon. Maar in tegenstelling tot ondersteuning voor Snap zijn de vereisten voor AppImage in Aeon eenvoudig te realiseren met het installeren van twee softwarepakketten: fuse en libfuse2.

sudo transactional-update pkg install fuse libfuse2

Met bovenstaand commando worden deze pakketjes geïnstalleerd op een nieuwe snapshot van het besturingssysteem. Na een herstart wordt deze nieuwe snapshot geladen en is "Fuse 2" beschikbaar voor de AppImages.

Na de reboot kan er nog één extra opdracht worden uitgevoerd. Nut of noodzaak lijkt niet helemaal duidelijk te zijn.

https://github.com/AppImage/AppImageKit/wiki/FUSE
Instructies zoals gepubliceerd op https://github.com/AppImage/AppImageKit/wiki/FUSE
sudo usermod -a -G trusted `whoami`
💡
Bovenstaande opdracht gebruikt "command substitution". Het resultaat van de opdracht whoami (de huidige gebruikersnaam) wordt gebruikt als input voor het usermod commando. De huidige gebruiker wordt toegevoegd aan de groep trusted.

Voor optimale integratie van de AppImages in het systeem zijn diverse applicaties beschikbaar. Een handige app voor het managen van AppImages is Gear Lever, beschikbaar als Flatpak.

Gear Lever
A super-simple way to install AppImages on your system