Aeon tip's

De meest moderne desktop uit de stal van openSUSE is op dit moment Aeon. Het is een vernieuwende desktopomgeving gebaseerd op de rollende distributie Tumbleweed en initieel gebaseerd op MicroOS, een server-distributie gekenmerkt doordat het 'live' niet gewijzigd kan worden ("immutable") en zichzelf automatisch bijwerkt. Zo ook Aeon.

Release candidate

Alhoewel Aeon nog het stempel 'RC' (release candidate) heeft en nog fouten of onvolkomenheden bevat, kan het systeem al prima functioneren voor dagelijks gebruik. Uiteraard op eigen risico, gezien het voorbehoud van de ontwikkelaar.

Statisch

Een "immutable" ofwel statisch besturingssysteem komt met specifieke uitdagingen. De installatie van extra software of applicaties vereist extra aandacht. Een statisch besturingssysteem vereist namelijk dat applicaties geïsoleerd van dat systeem worden geïnstalleerd. In traditionele besturingssystemen wordt software en applicaties in het besturingssysteem geïntegreerd.

Flatpaks

De standaard methode voor installatie van applicaties op Aeon gaat via de applicatie 'Gnome Software'. Deze installeert zogenaamde Flatpaks afkomstig van Flathub. Een flatpak is een applicatie verpakt in een container die geïsoleerd van het besturingssysteem kan worden geïnstalleerd. Flatpaks zijn wel geïntegreerd: ze zijn beschikbaar zijn in het applicatiemenu, hebben toegang tot de bestanden en kunnen gebruik maken van de aanwezige hardware.

AppImages

Een andere wijze van distributie van applicaties in een container is AppImage. AppImages worden niet standaard ondersteund door Aeon. Met een relatief kleine aanpassing echter zijn ook AppImages goed bruikbaar op een systeem met Aeon.

Aeon met AppImages
Aeon de overanderbare desktopdistrubitie met GNOME uit de stal van openSUSE ondersteund Flatpak voor installatie van applicaties. Andere min of meer universele oplossingen voor het Linux-ecosysteem zoals Snap en AppImage worden in Aeon niet ondersteund. Snaps zijn feitelijk alleen universeel in het universum van Ubuntu, doordat er specifieke aanpassingen in

Tailscale

Ook Tailscale is een voorbeeld van software die niet geïsoleerd maar juist als onderdeel van het besturingssysteem geïnstalleerd wordt. Ook dat is mogelijk met Aeon. Het statische deel van het besturingssysteem wordt dan in feite uitgebreid. Dit is uiteraard op eigen risico en maakt geen onderdeel uit van de uitgebreide testen die voorafgaan een uitgave van Aeon. Zie hier voor een korte instructie: Tailscale met Aeon.


Aeon