Eldert Francke

Eldert Francke

Achtergrond

Na een studie theologie ben ik voornamelijk werkzaam geweest in de ICT. Via detachering heb ik ruime praktische ervaring opgedaan met servicedesk, werkplek- en systeembeheer in zowel Microsoft als Novell omgevingen. De meest gebruikte tool voor IT-servicemanagement was TOPdesk.

IT-servicemanagement

Vervolgens heb ik als een specialist op gebied van TOPdesk en IT-servicemanagement, meegewerkt aan de leverancierskant van allerlei outsourcingsprojecten voor kantoorautomatisering: het ontwerpen, implementeren en beheren van service-organisaties. Dat kunnen behoorlijk complexe samenwerkingsverbanden zijn, waarin de leverancier samenwerkt met eigen leveranciers, diverse afdelingen van de klant en meerdere leveranciers van de klant zelf. Naast ruim gebruik gemaakt te hebben van ITIL, maakte ik in die periode ook graag gebruik van INK en SqEME.

Freelancer

Op dit moment ben ik, onder de naam Yaats, al ruim tien jaar actief als freelancer op gebied van advies, ontwikkeling en beheer. Voornamelijk voor particulieren, zelfstandig ondernemers en kleinbedrijf.

Linux en open source

Vanaf halverwege de jaren negentig ben ik actief met Linuxdistributies. Ik heb ruime ervaring met distro's als Debian, Ubuntu, varianten van openSUSE en leden uit de Red Hat familie zoals Fedora en CentOS. Bij mijn werkgever nam ik deel aan cursussen en kenniscellen rondom Linux en opensourceoplossingen. Mijn kennis op dit gebied onderhoud ik met online cursussen en het intensief volgen van de ontwikkelingen, onder andere via blogs en podcasts.

Al deze prachtige Linuxdistributies komen met een indrukkende hoeveelheid open source software en tal van open source applicaties. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel bereikt is. Zowel door inzet van talloze individuele vrijwilligers, maar bijvoorbeeld ook door investeringen van de grote techbedrijven.

Nextcloud

Nextcloud is mijn favoriete oplossing voor bestandssynchronisatie. Novell iFolder was mijn eerste kennismaking met dit type tooling. Echter toen ownCloud, de voorganger en tegenwoordig concurrent van Nextcloud, op de markt kwam, was ik meteen om. De afsplitsing van ownCloud door Nextcloud is een mooi voorbeeld van hoe verschillend een business rondom een open source product kan worden vormgegeven.

Ghost

Ghost is het CMS voor deze website. Ook dit project had van meet af aan mijn belangstelling. Het is in mijn ogen een fantastische technologische opvolger van Wordpress. En opnieuw een mooi voorbeeld van een business, gebaseerd op open source.

Systeembeheer

Als tool voor configuratiebeheer gebruik ik Ansible voor beheer van onder meer servers en kiosksystemen. De beschikbaarheid van de systemen monitor ik graag met Uptime Kuma, uiteraard ook een openbronproject.

Webapplicaties

Bij ontwikkeling van software en het schrijven van scripts voor bijvoorbeeld Ansible maak ik dankbaar gebruik van een ander product van Linus Torvalds: Git.

GitLab heeft mijn voorkeur voor het hosten van de code en het opzetten van pijplijnen voor continue integratie en delivery.

Voor webapplicaties maak ik graag gebruik van Vue.js en Bootstrap aan de clientzijde en aan de serverkant gebruik ik o.a. de Node.js Express webapplicatie raamwerk en de op Python gebaseerde frameworks Flask en FastAPI.

Voor het maken van websites, maak ik ook graag gebruik van Hugo. Dit framework maakt het mogelijk om uitgebreide websites te bouwen en automatisch bij te werken.

Distributie van applicaties doe ik bij vaak via een Docker Image. Voor hosting gebruik ik dan graag een Docker Compose en Ansible. Uiteraard meestal gecomplementeerd met een proxy service, zoals bijvoorbeeld Traefik Proxy.

Dankzij open source staan we bij het adviseren, ontwikkelen en beheren op de schouders van een indrukwekkend open source ecosysteem gebouwd en onderhouden door een ontelbare hoeveelheid grote en kleine giganten.