Extension Manager

Met de Extension Manager vindt en beheert u GNOME-shelluitbreidingen. Daarnaast kunt u checken of de door u gebruikte extensies ook werken met nieuwere versies van GNOME.

Extension Manager
Extension Manager

GNOME Shell extensions

GNOME-shell-uitbreidingen zijn kleine stukjes software die kunnen worden toegevoegd aan de GNOME-desktopomgeving om extra functies en aanpassingen mogelijk te maken. Ze kunnen de functionaliteit van GNOME uitbreiden, nieuwe functies toevoegen, de gebruikersinterface aanpassen, snelkoppelingen toevoegen en de algehele gebruikerservaring verbeteren.

Met de uitbreidingen kunt u bijvoorbeeld de werkbalk aanpassen, vensters verkennen en beheren, snelkoppelingen maken voor veelgebruikte taken, de systeemmonitor weergeven, de kalender integreren, het uiterlijk van het bureaublad veranderen en vele andere aanpassingen en uitbreidingen aanbrengen.

GNOME extensies kunnen worden geïnstalleerd vanaf een website. In de praktijk blijkt dit nogal foutgevoelig. Het kan dat u gevraagd wordt om extra software in de browser of op uw besturingssysteem te installeren of dat u weinigzeggende een foutmelding krijgt.

Instructies om extra software te installeren voor gebruik van de GNOME extensies website
Voorbeeld van een foutmelding op de GNOME extensies website

Extension Manager

Dit probleem komen niet voor bij de app Extension Manager. Via deze app kunt u probleemloos uitbreidingen zoeken, installeren en beheren. Het zoeken doet u via de "Browse"-tab. Vervolgens kunt u met een druk op de knop de extensie installeren of extra informatie over deze extensie bekijken.

Zoekscherm
Detailscherm met informatie over de extensie

Een extensie kan door iedereen ontwikkeld worden. De kwaliteit van de uitbreidingen kan dus sterk variëren en risico's meebrengen. Daarom kan in deze app ook eenvoudig het gebruik van extensies uitgeschakeld worden. Een snelle manier om een probleem met extensies op te lossen, zolang je nog niet weet welke het probleem veroorzaakt.

Upgrade Assistant

Een laatste handige extra feature van de Extension Manager is de Upgrade Assistent.

De extensies grijpen in op het functioneren van de GNOME-shell. Omdat deze elke release in meer of mindere mate sterk veranderd, is het altijd opletten welke extensies beschikbaar zijn voor welke uitgave van GNOME. De Uprade Assistent helpt hierbij en laat eenvoudig zien of de door u gebruikte uitbreidingen ook beschikbaar zijn in een andere versie van GNOME.

⚠️
Extension manager werkt probleemloos op GNOME 43 en nieuwer. Bij oudere versies van GNOME kan het nodig zijn om naast de Extension Manager ook de app GNOME Extensions te installeren. Zie hier voor meer info.

Extension Manager

Een hulpmiddel voor het doorzoeken, installeren en beheren van GNOME Shell Extensies

Beschikbaar op Flathub