GNOME 45

GNOME 45 komt met mooie verbeteringen. Helaas ook met een verstorende wijziging voor de extensies.

GNOME 45

De ontwikkelaars van GNOME hebben een mooie nieuwe versie van uitgebracht. Twee kernapplicaties zijn vervangen door moderne opvolgers. Verder zijn er tal aan verbeteringen doorgevoerd, zowel in de interface als onder de motorkap. GNOME 45 is inmiddels beschikbaar in openSUSE Tumbleweed en openSUSE Aeon.

0:00
/0:12

Het meest in het oog springend is dat de door gebruikers niet goed begrepen activiteitenknop linksboven in het scherm vervangen is met een hopelijk beter begrijpelijke werkruimte-indicator. Een mooi voorbeeld hoe het GNOME-project voortdurend nagaat hoe het deze desktopomgeving gebruikt en ervaren wordt.

Het instellingenmenu kan nu met het toetsenbord (Super+S) geopend worden.

De meest gebruikte instellingen zijn nu nog eenvoudiger bereikbaar via de sneltoetscombinatie Super + S. Via deze snelle instellingen is nu ook het achtergrondlicht van het toetsenbord te bedienen.

Snellere zoekresultaten in Files

Onder de motorkap is het zoeken naar bestanden in de bestandsbeheerder Files (Nautilus) sterk geoptimaliseerd.

Snaphot, de nieuwe camera-app van GNOME

Twee verouderde kernapplicaties, de camera-app Cheese en de app voor weergave van afbeeldingen Eye of GNOME, zijn vervangen door moderne opvolgers Snapshot en Loup. Deze apps zijn geschikt voor zowel grote schermen als mobiele devices en aanraakschermen.

Let op!

Naast de mooie verbeteringen komt GNOME ook met een wijziging met grote impact op het uitbreidingen-ecosysteem ๐Ÿ”—: alle extensies die werken voor de oudere versies werken niet in GNOME 45 en omgekeerd. Er is dus een risico dat een extensie na upgrade naar GNOME 45 niet meer werkt.


GNOME Release Notes
Discover whatโ€™s new in GNOME, the distraction-free computing platform.

GNOME 45 release notes