Met Nextcloud veilig in eigen wolk

Met Nextcloud is het mogelijk om de voordelen van clouddiensten te combineren met privacy, doordat de data bewaard kan worden op eigen hardware.

Met Nextcloud veilig in eigen wolk

Veel van wat we vandaag de dag maken en communiceren verloopt via platformen in de zogenaamde cloud. Veel van onze data stroomt door en wordt bewaard in datacenters van grote bedrijven als Microsoft en Google. Naast dat dit vaak goedkoop en erg handig is, heeft het als nadeel dat we minder regie hebben over wat er met onze gegevens gebeurd. Want de cloud betekent eigenlijk niets meer dan anders computer. Uw data stroomt door en staat op systemen van iemands anders.

Wat wanneer regie over uw data prioriteit heeft en u wel vergelijkbare apps wilt als die van Google of Microsoft? Dan kan Nextcloud een oplossing bieden: de voordelen van de cloud gecombineerd met regie over uw eigen data. Nextcloud biedt u de software, maar waar komt de hardware vandaan?

Nextcloud - Open source content collaboration platform
The most popular open source content collaboration platform for tens of millions of users at thousands of organizations across the globe

Zo'n zes jaar geleden schreef ik over Nextcloud Box, een minicomputer met Nextcloud erop voor ongeveer € 150. Resultaat van een kortstondige samenwerking van Western Digital en Nextcloud, in de hoop dat andere ondernemingen brood zouden zien in een dergelijk product.

De Nextcloud Box

De niet langer beschikbare Nextcloud Box heeft aardig wat opvolgers gekregen. Nextcloud houdt een lijstje bij van alternatieve apparaten. Deze bestaan met een grote variatie: van geschikt voor privé- en thuisgebruik tot en met een fraai apparaat voor het kleinbedrijf.

Devices - Nextcloud
Regain control over your data
Spreed.ME - Spreedbox - Secure Cloud
Spreedbox Hub

Spreedbox Hub

Voor professioneel gebruik met kleine teams (maximaal 20) die zich geen compromis op gebied van informatieveiligheid willen veroorloven is er de Spreedbox. Voor een kleine € 3K heeft u mooi vormgegeven een passief gekoelde server met Nextcloud Hub, volledig geconfigureerd voor optimale veiligheid en realtime samenwerking.

Spreedbox Hub - Secure Team Collaboration Server
Spreedbox Hub - Secure Hub for effective Teamwork Team Chat, Meetings, Calling and Collaboration under your very control. Spreedbox is the only available ultra-secure hub for team collaboration that integrates the people, content, real-time communication and tools your team needs for effective colla…

NextcloudPi

Aan de andere kant van het spectrum staat de NextcloudPi in de lijst van apparaten met Nextcloud. Op de keper beschouwd hoort dit project niet in deze lijst thuis. Het is een softwareproject om zo eenvoudig mogelijk op eigen hardware een goed werkende installatie van Nextcloud in huis te hebben. Een aanrader voor de hobbyisten onder ons.

Nextcloudpi
NextcloudPi is an open-source Nextcloud self-hosting software for Raspberry Pi devices
Your Personal Cloud - Syncloud

Syncloud

Syncloud is een mooie tussenoplossing. U kunt een kant-en-klaar apparaat kopen. De bediening gaat vervolgens via een bijbehorende Android of iOS-app. Syncloud komt met een App Center met een ruimte twintig apps, waarmee u naast Nextcloud ook bijvoorbeeld nog een eigen mailserver of mediaserver kunt installeren.
Syncloud is te koop met hardware, maar kan ook op eigen hardware geïnstalleerd worden.

Your Personal Cloud - Syncloud
Your Personal Server
💡
Wilt u ook een eigen apparaat met Nextcloud? Heeft u vragen of hulp nodig? Neem gerust contact op.