Nextcloud Hub 6

Een nieuwe versie van de Nextcloud Hub met serieuze innovatie op gebied van AI en met de ambitie om uit te groeien tot een serieus SharePoint alternatief.

Nextcloud Hub 6

Een nieuwe versie van de Nextcloud Hub met serieuze innovatie qua integratie van AI en met de ambitie om uit te groeien tot een SharePoint alternatief.

Op de Nextcloud Conferentie 2023 presenteerde Nextcloud versie 6 van het succesvolle product voor online samenwerking. Naast voortdurende verbeteringen van de gebruiksvriendelijkheid door snellere prestaties, handige interfaces en nieuwe handigheidjes, valt Hub 6 vooral op door de introductie de een nieuwe applicatie Nextcloud Assistent en een nieuwe versie Tabellen.

Kunstmatige intelligentie

Nextcloud Hub 6 komt met geïntegreerde kunstmatige intelligentie (AI/LLM), beschikbaar via de Nextcloud Assistent of direct geïntegreerd in bijvoorbeeld de e-mailapplicatie. Hub 6 komt een eigen taalmodel, zodat vertrouwelijke informatie niet met externe AI-diensten gedeeld hoeven te worden. Naast de ingebouwde AI in Nextcloud zelf, kan Nextcloud ook gebruik maken van LocalAI of OpenAI.

Een samenvatting van een thread met Nextcloud Assistent in Mail

AI-Classificatie

Voor het maken van een bewuste keuze welke diensten u wel of niet wilt gebruiken, is elke AI-toepassing in Nextcloud Hub geclassificeerd als rood, oranje, geel of groen. Deze waardering is gebaseerd op de volgende factoren:

  • Is de software (zowel voor inferencing als voor training) beschikbaar onder een vrije en open source licentie?
  • Is het getrainde model vrij beschikbaar om zelf te hosten?
  • Zijn de trainingsgegevens beschikbaar en vrij te gebruiken?

Als aan al deze punten wordt voldaan, is het label groen. Als aan geen enkele voorwaarde wordt voldaan, is het rood. Als aan één voorwaarde wordt voldaan, is het oranje en als aan twee voorwaarden wordt voldaan, geel.

Nextcloud Ethical AI Rating - Nextcloud
Nextcloud Ethical AI Rating is designed to give a quick insight into the ethical implications of a particular integration of AI in Nextcloud.

SharePoint alternatief

Met Tabellen toont Nextcloud Hub 6 de ambitie een serieus alternatief te bieden voor Microsoft SharePoint Lists of Airtable.

Nextcloud Tabellen

Nextcloud
Nextcloud biedt een modern, on-premises samenwerkingsplatform voor inhoud met realtime documentbewerking, videochat en groupware op mobiel, desktop en web. Nextcloud is sinds 2016 een degelijk en betrouwbaar alternatief voor online diensten voor bestandsuitwisseling van bijvoorbeeld Dropbox, Google…

Meer over Nextcloud