openSUSE Aeon

Een robuust en elegant besturingssysteem. openSUSE Aeon werkt zichzelf automatisch bij, ziet er prachtig uit en maakt gebruik van de beste app-store voor Linux.

openSUSE Aeon

Een goed besturingssysteem is robuust, elegant en veilig. Het geeft je een mooi bureaublad, laat je prettig en vlot werken met je applicaties en stoort je verder niet bij je werkzaamheden.

openSUSE Aeon is zo'n besturingssysteem. Het systeem werkt zichzelf automatisch bij en gaat er een systeemupdate fout dan herstelt het systeem zichzelf automatisch.

Robuust

Deze robuustheid is afkomstig van de basis van Aeon, namelijk MicroOS. MicroOS is ontworpen als een betrouwbaar, voorspelbaar en onveranderlijk systeem voor servertoepassingen.

Het bestandssysteem voor het besturingssysteem is onveranderbaar. Updates worden automatisch en op de achtergrond geïnstalleerd op een kopie van dat systeem. Tijdens een herstart schakelt het systeem automatisch over op deze nieuwe kopie. Gaat dat onverhoopt fout, dan schakelt het systeem automatisch terug naar de laatst werkende versie van het besturingssysteem.

Elegant

Het bureaublad, ook wel de desktopomgeving genoemd, is GNOME. Misschien wel de meest elegante en comfortabele desktopomgeving.

De GNOME desktopomgeving
GNOME – Simple, beautiful, elegant.

Applicaties

Een besturingssysteem is alleen dan geschikt wanneer het de juiste applicaties op een veilige en betrouwbare manier beschikbaar stelt. Ook mogen de verschillende applicaties elkaar niet in de weg zitten.

Het zoeken en installeren van een applicatie gaat via de ingebouwde applicatie Software.

Met app Software installeer en beheer je de apps op je systeem 

Flathub

Aeon installeert de applicaties vanaf Flathub, een app-store voor Linux. Zo'n app wordt geïnstalleerd als een Flatpak. Deze techniek zorgt ervoor dat elke app geïsoleerd is van andere apps en van het besturingssysteem. Tijdens installatie, gebruik en na verwijderen hebben deze apps geen invloed op de andere apps of op het besturingssysteem.

Start | Flathub
Vind en installeer honderden apps en games voor Linux. Geniet van Firefox, Telegram, RetroArch, GIMP, en nog veel meer!

Wil je weten of openSUSE Aeon geschikt is voor jou? Check dan op de Flathub website of de voor jou noodzakelijke apps geïnstalleerd kunnen worden.

AppImage

Linux zou Linux niet zijn, wanneer er ook op andere manieren software geïnstalleerd kan worden. Is jouw app wel beschikbaar voor Linux, maar niet als Flatpak, dan is er een grote kans dat deze ook op Aeon geïnstalleerd kan worden. Beeper is een voorbeeld van zo'n applicatie. Wel beschikbaar voor Linux, maar niet als Flatpak. Beeper is voor Linux beschikbaar als een AppImage. Gelukkig is Aeon met een kleine aanpassing ook geschikt te maken van dit type applicaties.

AppImage
Linux apps that run anywhere

Aandachtspunten

De drijvende kracht achter Aeon is voornamelijk een medewerker van SUSE. Ook al heeft Aeon solide fundamenten in Tumbleweed en MicroOS, deze smalle basis vormt een risico voor de continuïteit van dit project.

De huidige status van Aeon is "Release Candidate", ofwel nog niet een afgerond product. Ondanks deze status bewijst Aeon zich dagelijks als een uitermate robuust en elegant besturingssysteem.

The makers’ choice for sysadmins, developers and desktop users.
Discover Tumbleweed and get the newest Linux packages with our rolling release. Fast! Integrated! Stabilized! Tested!. Discover Leap and get the most complete Linux distribution with openSUSE’s latest regular-release version!

Documentatie: https://en.opensuse.org/Portal:Aeon